De Vlaamse STEM Olympiade kan rekenen op de steun van onze erevoorzitter, meter, peter en BV:
In 2010 stampte Ing. Rik Hostyn de Vlaamse STEM Olympiade uit de grond. Na het eerste jaar, met een dikke duizend deelnemers, stopte de groei niet, om nu reeds jaarlijks meer dan 60.000 Vlaamse leerlingen te stimuleren om met STEM bezig te zijn. Na zijn pensioen neemt Rik met veel plezier het ere-voorzitterschap van de Olympiade op zich, om zijn levensmotto op die manier verder te blijven uitdragen.
" Techniek is super belangrijk voor het bedrijfsleven in Vlaanderen ... met techniek kan je de wereld verbeteren ... en daar willen we iets aan doen via onze Olympiade! "
Onze meter is ir. Ann Lambrechts, die in 2011 de titel van "Europees uitvinder van het jaar" won, toen ze voor Bekaert Dramix® staalvezels ontwikkelde. Staalvezels worden in beton gemengd, en werken als een alternatieve betonwapening. Ze verhogen de duurzaamheid van beton, en openen nieuwe mogelijkheden voor de architect en de ingenieur, al dan niet in combinatie met klassieke wapening.
Onze peter is Prof. Dr. Ir. Bart De Moor, gewoon hoogleraar en onderzoeker aan het departement Elektrotechniek (ESAT) van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in AI, Data Science, Machine Learning, met Industry 4.0 en Health 2.0 toepassingen. Hij is een van de architecten van het Vlaams AI programma, en o.a. voorzitter van de Vlaamse AI Academie en van athumi, het Vlaams DataNutsBedrijf.
"We worden vandaag geconfronteerd met grote complexe problemen, zoals de klimaatverandering. En dus hebben we zoveel mogelijk slimmeriken nodig om een oplossing te vinden. Daarvoor zal elke letter van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) belangrijk zijn."
Dat zijn de wijze woorden van Jacotte Brokken.
De Vlaamse STEM Olympiade kan daarnaast ook rekenen op heel wat partners die onze visie uitstralen:
Bart Den Tijn is Operations Learning & Training Manager bij Unilin.
Het motto waar Bart voor staat is: " Leren doe je door te voelen met de vingers "
Christine Marchal is hoofd HR bij Equans BeLux en draagt de volgende boodschap uit:
" Vandaag inzetten op de technische opleiding van jongeren, is inzetten op onze technici van morgen. Stel je voor, meer dan de helft van de jongeren die nu op school zitten, zal morgen werken in banen die vandaag nog niet bestaan. Deze samenwerking met de STEM-Olympiade is één van onze manieren om samen aan deze toekomst te bouwen, door nieuwsgierige geesten te cultiveren die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomstige beroepen. We zijn trots om deel uit te maken van dit avontuur. Samen werken we aan innovatie en succes! "
Anthony Vandamme werkt voor de cel Diagnose Support Productie bij de NMBS
Bij NMBS kreeg Anthony vanaf het begin heel wat verantwoordelijkheid. "Het is leuk om te zien dat het onderhoudsproces van het type trein MR96 nog altijd gebeurt in de volgorde die ik destijds gemaakt heb tijdens mijn stage. Ze gaven me een 'wit blad' met de boodschap: doe maar zoals jij het zou doen en als je vragen hebt, kom maar langs”
Zie jobs.belgiantrain.be
Veerle De Mey, directeur Biotechniek en Technology bij hogeschool VIVES:
“Je stem vinden als jongeren is niet makkelijk. In welke thematieken wil je van je laten horen? Welke maatschappelijke problemen liggen je aan het hart? Een initiatief als de STEM-olympiade bewijst dat die stem er één met hoofdletters kan zijn. STEM. We hopen dat de kandidaten over enkele jaren, net als onze studenten, dankzij (bio)technologie de nodige stenen verleggen op het vlak van ondernemen, werken, gezondheidszorg, mobiliteit en onderwijs.”
Dries werkt als "Chef wapendienst" aan boord van de mijnenjager Narcis.
Levenslang leren is het motto bij Defensie: “Mijn interesse ligt in de onderwatersystemen en daarom heb ik een operatorcursus REMUS gevolgd, dit is een autonomous underwater vehicle (AUV). De REMUS wordt gebruikt in ondiep water om een gebied te doorzoeken op objecten, in ons geval vooral zeemijnen. Als operator moet je de UAV programmeren, te water laten, terug aan boord nemen en daarna de data analyseren. Aan de hand van die analyse kan je een mooi beeld van de bodem opmaken. Ik heb al van kleins af aan interesse in techniek, het is ook daarom dat ik elektromechanica ben gaan studeren. Ik vind het belangrijk om zowel het operatorgedeelte en het meer technisch gedeelte ervan te kennen. Naast de techniek, is het reizen natuurlijk ook een aantrekkelijk aspect aan een job bij Defensie”.
Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Green & Tech bij Hogeschool PXL:
“Zonder STEM geen gebouwen of wegen, geen auto's of vliegtuigen, geen medicijnen, geen internet, geen smartphones of laptops, geen zonnepanelen, groendaken of windturbines, geen samenleving. Jongeren die voor een STEM-opleiding en -loopbaan kiezen, zitten mee in de cockpit en maken het verschil voor de wereld van morgen”
Machteld van de Bogaerd is directeur (Bio)Technologie bij hogschool Odisee.
“Bij Hogeschool Odisee geloven we sterk in het belang van jongeren die kennismaken met STEM. Door deze kennismaking betreden ze een wereld vol innovatie en creativiteit - de drijvende krachten achter onze moderne samenleving. Nu meer dan ooit hebben we STEM-talenten nodig om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Samen bouwen we aan een toekomst die niet alleen duurzaam en inclusief is, maar ook flexibel genoeg om elke uitdaging te omarmen.”
Mieke Catry, opleidingshoofd Chemie, HOGENT
“Chemie is overal. Vaak wordt het gezien als een probleem, zeker in het kader van de huidige klimaatproblematiek. Het is echter ook in vele gevallen de oplossing als er doordacht mee wordt omgegaan. Door te kiezen voor een STEM opleiding kan je niet enkel nadenken over mogelijke oplossingen voor hedendaagse problemen maar onderneem je ook effectief actie.”
Mieke Demeyere is directeur Onderwijs, Studenten en Internationalisering bij hogeschool Howest.
“Als enthousiaste supporter van de STEM Olympiade wil ik graag mijn waardering uitspreken voor dit inspirerende initiatief dat jonge geesten samenbrengt en hen aanmoedigt om hun passie voor wetenschap, technologie, engineering en wiskunde te verkennen.
Het is immers meer dan ooit belangrijk dat we blijven investeren in de toekomst van STEM-onderwijs en jongeren aanmoedigen om hun grenzen te verleggen. Enkel op die manier zijn we klaar voor alle innovaties die op ons afkomen...
Anticipating the future is dan ook geen holle slogan voor onze hogeschool. Samen op weg naar een mooie toekomst.”