logo stemolympiade
Vlaamse Junior STEM Olympiade
blink uit in technologie
technology approved

OO Techniek

Wat is OO Techniek?

affiche oo-techniek 2021

Naast de olympiade is er ook OO Techniek. Dit is een praktische technologiewedstrijd voor teams van 4 leerlingen. De deelnemers komen er op een speelse en bijzonder stimulerende manier in aanraking met de wereld van de techniek.

logo oo-techniek
Voor de vuist weg enkele goede redenen om aan OO Techniek deel te nemen:
  • Kennis maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes.
  • Leren experimenteren en technisch creatief zijn.
  • Nauwkeurig een vooraf uitgedacht werkplan leren volgen.
  • Op een spontane manier met elkaar samenwerken.
  • Ervaren dat wetenschap & techniek leuk is... en vaak eenvoudiger dan gedacht!

OO Techniek is geïnspireerd op wat nu in Nederland al georganiseerd wordt. Neem maar eens een kijkje op www.ootechniek.nl.

Landenfinale 2019 in Arnhem

Landenfinale Arnhem 1

Landenfinale 2019 in Arnhem

Landenfinale Arnhem 2

Bij de uitdaging 'Stille boodschap' waren er 12 Nederlandse teams en 4 Vlaamse teams. De Gemeentelijke Basisschool uit Lochristi won de procesprijs, proficiat!

Bij de uitdaging 'Geheime Sleutel' waren er 28 Nederlandse teams en 4 Vlaamse teams. De Vrije Basisschool Sint-Ludgardis uit Brasschaat won de teamprijs, proficiat! De Freinetschool De Pit uit Diest won de procesprijs, proficiat!

Uitdagingen voor het schooljaar 2020-2021

Bespaar kraanwater

n deze opdracht ga je aan de slag met: water. In huis is veel water nodig, voor drinken, koken, toilet, douche, handen wassen, poetsen. Hiervoor gebruiken we meestal drinkwater dat met veel moeite wordt schoongemaakt. Er hoeft geen drinkwater in het zwembad in de tuin om er in te kunnen zwemmen. Om minder drinkwater te gebruiken, kunnen mensen in hun eigen huis aan de slag. Ontwerp samen het huis van de toekomst. Hoe zorg je voor minder verbruik van drinkwater?.

bespraak kraanwater

Download het gedetailleerde lesmateriaal.

Download Wonderwel Drinkwater.

Beweeg energiek

In deze opdracht ga je aan de slag met: energie. Bijna alle energie op aarde komt op de een of andere manier van de zon. Zonder energie kunnen we niet leven. Fossiele brandstoffen zijn vervuilend en raken langzaamaan op. Om aan energie te komen, kunnen mensen in hun eigen huis energie gebruiken die er al is, zoals van hun eigen bewegingen. Ontwerp samen het huis van de toekomst. Hoe kun je energie uit beweging gebruiken?

beweeg energiek

Download het gedetailleerde lesmateriaal.

Download Wonderwel Elektriciteit.

Verloop van OO Techniek - info 2020-2021

De teams nemen deel aan één van de regionale OO Techniekspektakels. De ganse klas is welkom. Een team bestaat uit 3 of 4 leerlingen. Er kunnen meerdere teams per klas deelnemen. Ieder team kiest voor één opdracht.

Deze wedstrijden vinden plaats aan verschillende universiteiten en hogescholen die met VJSO samenwerken. Je kan al Inschrijven. Klik hier om te zien waar het dichtsbijzijnde OO Techniekspektakel voor uw leerlingen plaatsvindt (Antwerpen,Gent, Kortrijk, Hasselt, Leuven) . Zorg dat je erbij bent: het wordt niet enkel een spannend evenement, maar je gaat vast en zeker met een aantal prijzen naar huis!

Inschrijven kan via dezelfde module als deze waarmee je je leerlingen voor de Junior STEM Olympiade hebt ingeschreven. U hoeft uw leerlingen niet (meer) in te schrijven.

  • Meld je aan
  • Scroll naar beneden tot je OO Techniek ziet
  • Zet het vinkje aan bij OO Techniek
  • Vul het aantal teams in
  • Vul de locatie in

Op deze regionale wedstrijden worden per project de 2x5 beste teams geselecteerd die doorgaan naar de landenfinale in Nederland op woensdag 10 juni 2020. Daar is een procesprijs voorzien voor het beste onderzoeks- en ontwerpproces, een ontwerpprijs voor het meest innovatieve ontwerp, een teamprijs voor de beste samenwerking binnen het team en de toernooiprijs voor het winnen van het wedstrijdonderdeel van het OO Techniekspektakel te winnen.

Het creatiefste team per regio wint een Hocus Pocus Technolocus show. Met eenvoudig herkenbaar materiaal ontdekken we via experimenten de basis van wetenschap en techniek. De verrassende proeven zetten aan tot zelf experimenteren. Een woow-show.

Deelname aan OO Techniek is gratis. Ook scholen die niet deelnemen aan de Junior STEM Olympiade mogen deelnemen aan OO Techniek.

OO Techniek - Michiel en Tilde (Vrije basisschool Belgiek)
OO Techniek - Annemiek Kamp (Stichting Techniekpromotie)
OO Techniek - Laura Arnout (Gemeenteschool Sint-Denijs)
OO Techniek Hasselt 2018-2019