Vlaamse Junior STEM Olympiade
blink uit in technologie
technology approved

OO Techniek


Naast de olympiade is er ook OO Techniek. Dit is een praktische technologiewedstrijd voor teams van 4 leerlingen. De deelnemers komen er op een speelse en bijzonder stimulerende manier in aanraking met de wereld van de techniek.

Voor de vuist weg enkele goede redenen om aan OO Techniek deel te nemen:

  • Kennis maken met natuurwetenschappelijke basisprincipes.
  • Leren experimenteren en technisch creatief zijn.
  • Nauwkeurig een vooraf uitgedacht werkplan leren volgen.
  • Op een spontane manier met elkaar samenwerken.
  • Ervaren dat wetenschap & techniek leuk is... en vaak eenvoudiger dan gedacht!

OO Techniek is geïnspireerd op wat nu in Nederland al georganiseerd wordt. Neem maar eens een kijkje op www.ootechniek.nl of het vroegere www.techniektoernooi.nl.

Landenfinale 2019 in Arnhem

Landenfinale 2019 in Arnhem

Bij de uitdaging 'Stille boodschap' waren er 12 Nederlandse teams en 4 Vlaamse teams. De Gemeentelijke Basisschool uit Lochristi won de procesprijs, proficiat!

Bij de uitdaging 'Geheime Sleutel' waren er 28 Nederlandse teams en 4 Vlaamse teams. De Vrije Basisscjool Sint-Ludgardis uit Brasschaat won de teamprijs, proficiat! De Freinetschool De Pit uit Diest won de procesprijs, proficiat!

De uitdaging voor het nieuwe OO Techniek heeft te maken met het thema 'Communicatie-Transport van informatie'. Tonen we Nederland dat wij ook meester zijn als het met communicatie te maken heeft?

Hoe kan je het snelst een boodschap overbrengen zonder te praten/schrijven?

De stille boodschap

Vroeger werd gebruik gemaakt van een semafoor of telegraaf om berichten door te geven over een grote afstand. De uitvinding van de radio en de telefoon heeft ervoor gezorgd dat dit niet meer nodig was en met de opkomst van de mobiele telefoon zijn er nog veel meer nieuwe mogelijkheden bij gekomen om een boodschap door te geven. Berichten versturen doen veel mensen tegenwoordig vooral via Whatsapp, Snapchat en Instagram. Deze apps op je mobiele telefoon maken super snelle communicatie mogelijk. Toch is de semafoor niet helemaal overbodig geworden. Waarom niet? Dat ga je in deze opdracht onderzoeken, om vervolgens zelf een semafoor te maken, waarmee je berichten door kan geven zonder te praten, te typen of te schrijven

Gedetailleerde lesbrief

Welk team ontsnapt het snelst uit de Escaperoom?

De geheime sleutel

Ben je al eens in een escaperoom geweest? Was het gelukt om binnen de tijd alle puzzels op te lossen, zodat je kon ontsnappen? Een leuk uitdaging voor een kinderfeestje. Nog leuker is het natuurlijk om er zelf een te maken. Dat ga je doen in deze opdracht. We onderzoeken verschillende manieren van het versleutelen van informatie (cryptografie). Soms willen we er namelijk zeker van zijn dat de informatie die we aan iemand sturen niet onderschept wordt door iemand die de informatie helemaal niet mag lezen. Lang geleden werden brieven al verzegeld voordat ze werden verzonden of werden er boodschappen gestuurd in geheimschrift. Maar ook nu wordt heel veel informatie die door computers wordt verstuurd versleuteld. Hoe werkt dat eigenlijk? Dit gaan we ontdekken en de kennis vervolgens gebruiken in het zelf bedenken van een opdracht voor een escaperoom.

Gedetailleerde lesbrief

Verloop van OO Techniek

De teams nemen deel aan één van de regionale OO Techniekspektakels. De ganse klas is welkom. Een team bestaat uit 3 of 4 leerlingen. Er kunnen meerdere teams per klas deelnemen. Ieder team kiest voor één opdracht.

Deze wedstrijden vinden plaats op vanaf half november 2018 aan verschillende universiteiten en hogescholen die met VJSO samenwerken. Klik hier om te zien waar het dichtsbijzijnde OO Techniekspektakel doorgaat (Antwerpen, Gent, Kortrijk, Hasselt, Mechelen) voor uw leerlingen. Zorg dat je erbij bent: het wordt niet enkel een spannend evenement, maar je gaat vast en zeker met een aantal prijzen naar huis!

Op deze regionale wedstrijden worden per project de 2x5 beste teams geselecteerd die doorgaan naar de landenfinale in het openluchtmuseum te Arnhem op woensdag 12 juni 2019! Daar is een procesprijs voorzien voor het beste onderzoeks- en ontwerpproces, een ontwerpprijs voor het meest innovatieve ontwerp, een teamprijs voor de beste samenwerking binnen het team en de toernooiprijs voor het winnen van het wedstrijdonderdeel van het OO techniekspektakel te winnen. Voor de vijf creatiefste teams is er ook een gratis Hocus Pocus Technolocus show op school voorzien.Deelname aan OO Techniek is gratis. Ook scholen die niet deelnemen aan de Junior STEM Olympiade mogen deelnemen aan OO Techniek.

Beleef hier het verloop van het OO Techniekspektakel met de ogen van een deelnemende klas.

OO Techniek - Michiel en Tilde (Vrije basisschool Belgiek)

OO Techniek - Annemiek Kamp (Stichting Techniekpromotie)

OO Techniek - Laura Arnout (Gemeenteschool Sint-Denijs)

Stuurgroeppartners uit de sector en werkveld:

Stuurgroeppartners:

Vlaanderen:

Mediapartners:

Communicatiepartners:

Prijzenpartners en sponsors: