logo stemolympiade
Vlaamse Junior STEM Olympiade
blink uit in technologie
technology approved

Ken ik mezelf en weet ik wat ik later graag zal doen?

Hier kan je uw technologiescores invullen. Tel al deze scores op en deel door 20. Indien deze gemiddelde score tussen 3 en 5 is, dan kan je dromen van een loopbaan in technologie en innovatie.

studiekeuzetabel

Techniek is sjiek!


Welke studierichting moet ik kiezen?


Ouders willen het beste voor hun zoon/dochter. Welke studies moet je zoon/dochter nu kiezen om later zo goed mogelijk een baan te vinden die aansluit bij zijn/haar talenten en interesses? Ben ik als ouder voldoende op de hoogte van de banen die toekomst hebben in het bedrijfsleven? Welke studierichtingen leiden naar profielen die nog in de komende jaren gevraagd zullen worden de industrie...

Nee, het is niet eenvoudig om op al deze vragen een concreet antwoord te geven. Verderop volgt meer informatie. De regionale technologische centra, samen met de Vlaamse Junior STEM Olympiade, willen helpen en organiseren daarom in elke provincie enkele infoavonden in de bedrijven zelf.


sjiek

Help, hoe kies ik de juiste studierichting?

Wat wil je later worden? En welke studierichting kies je dan het best in het secundair onderwijs? Twee heel moeilijke vragen voor een twaalfjarige! Je krijgt info via de school, het CLB, vrienden en familie. Daarnaast vind je ook heel wat informatie op het internet. De vijf Regionale Technologische Centra (RTC's) in Vlaanderen vormen de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven en bieden je, in samenwerking met de Vlaamse Junior STEM Olympiade, de kans om ook vanuit het bedrijfsleven geïnformeerd te worden over de vele mogelijke jobs.

Hoe herken je technisch talent?

Als je later een technische of wetenschappelijke richting uit wil, kan het geen kwaad om je eens af te vragen of je technisch talent hebt. Maar hoe herken je technisch talent? Zoek het vooral niet te ver: vaak is een levendige interesse voor techniek in het algemeen al voldoende... Of misschien heb je een hobby waar handigheid en praktische kennis een belangrijke rol spelen? Of ben je geboeid door uitvindingen of wetenschappelijke toepassingen in techniek en industrie? Soms groei je er vanzelf naartoe, soms zit het gewoon in je vingers. Wat je er ook van denkt: wie techniek in de vingers heeft, kan alle richtingen uit. Kies vanuit je interesse en talent een gepaste technische opleiding en voor je het weet heb je een toffe job!

In het bedrijfsleven zijn er heel wat knelpuntberoepen.

Knelpuntberoepen zijn jobs die niet gemakkelijk ingevuld raken. Omdat er te weinig geschikte kandidaten zijn bijvoorbeeld. Werkgevers hebben het bij sommige vacatures inderdaad heel moeilijk om een geschikte werknemer te vinden. Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is het tekort aan technisch geschoolden, zowel uit het technisch-secundair als uit het hoger onderwijs (bachelors in technologie en ingenieurs). Ingenieurs en technici zijn heel erg in trek op de arbeidsmarkt. Heb je bepaalde specialisaties en combineer je die met specifieke vaardigheden zoals bijvoorbeeld sociale vaardigheden of talenkennis, sociale knowhow, dan word je al vlug de witte raaf die bij ieder bedrijf welkom is.

Ingenieurs en Bachelors in technologie.

Ingenieurs en Bachelors in technologie kunnen overal relatief snel aan het werk omdat er nog altijd een enorme vraag is naar deze diploma's. Niet enkel de technische kennis telt, maar ook je inzet, je interesse, je sociale vaardigheden en je talenkennis zijn belangrijk. Een technische job is toekomstgericht. Je wordt uitgedaagd om steeds nieuwe dingen te leren, te maken, uit te werken... en dit dikwijls over de grenzen van Vlaanderen heen. Je komt terecht in bijvoorbeeld bouwkunde, energietechnologie, elektronica, ICT, ontwerp- en productietechnologie, elektromechanica, chemie, kunststoffen, voeding en biochemie, tekenbureau, veiligheidsdienst...

Technici

Ook bij technici hoor je hetzelfde verhaal. Door de automatisering moeten werknemers zich steeds bijschaven. Productieverantwoordelijken moeten niet enkel technisch geschoold zijn, maar ook met mensen kunnen omgaan en verantwoordelijkheid dragen. Maar extra eisen maken het ook moeilijker om geschikte werkkrachten te vinden. Er zijn nu al te weinig kinderen die kiezen voor het technisch onderwijs. Je raadt het al: zo zijn er veel technische betrekkingen waarvoor geen geschikte kandidaat gevonden wordt. De bedrijven zijn op dit moment vooral op zoek naar onderhoudsmecaniciens, monteurs, insteller-bedieners van werktuigmachines, mecaniciens voor (motor)voertuigen, sanitaire installateurs, loodgieters, monteurs centrale verwarming en brandertechniekers, magazijniers, installateurs en onderhoudstechnici voor data- en telecommunicatie. En dit zijn maar enkele functies...

Er is al meer interesse voor technologische richtingen

Uit de kranten van 23/08/2015 De afgelopen dagen hebben zich al 6.217 nieuwe studenten ingeschreven voor technologische richtingen in de hogescholen en universiteiten. Dat is ruim een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Agoria, de federatie van technologiebedrijven in België. De teller stond op 3.217 inschrijvingen voor de richtingen ICT, industriële wetenschappen en een technologie- of ingenieursrichting. Een jaar eerder waren dat er in dezelfde periode 1.635. De technologische studierichtingen zitten dus in de lift, al plaatst de organisatie AGORIA wel een belangrijke kanttekening: amper 9,4 procent van de inschijvingen zijn vrouwen. Dat weerspiegelt zich ook in de technologiebedrijven zelf: daar is de man-vrouwverhouding 87-13 procent. Nochtans is iedereen ervan overtuigd dat vrouwen met een technisch profiel bijzonder knappe prestaties kunnen neerzetten. Vorig jaar schreven uiteindelijk 6.905 studenten zich in voor een technologische richting. De organisatie AGORIA mikt dit jaar op minstens 7.500 inschrijvingen. "Meisjes zijn even geschikt als jongens voor deze richtingen", zegt Wilson De Pril van AGORIA. "Technologie is de mondiale taal van de toekomst, zowel in het professioneel als privéleven." Volgens Essenscia Vlaanderen, de federatie van de chemische industrie en life sciences, gaat men in Vlaanderen in de loop van het volgende decennium ruim 6.000 vacatures moeten invullen omwille van de sterk toegenomen vergrijzing. Essenscia roept daarom de kinderen op om de stap naar technische en wetenschappelijke studies te zetten.

Wat willen meisjes later worden?

De technologiefederatie Agoria voerde tijdens de eerste editie van de Girls Days ook een enquête bij de meisjes naar hun latere beroepskeuzes. Het cliché dat vrouwen voornamelijk voor zachte sectoren en mannen voor zogenaamd harde beroepen kiezen, klopt wel, zo bleek. Op de vraag wat ze later willen worden, kozen ze meisjes voor de volgende top vijf: juf, dierenarts, architect, dokter en mode-ontwerpster. Toch kozen ook heel wat meisjes na hun techniekexcursie op Girls Days voor technisch/wetenschappelijke functies zoals ingenieur, wetenschapper, informaticus, automonteur, en zelfs fietsenmaker. 52,5 % wil later graag een technisch beroep uitoefenen. Er is dus hoop voor de toekomst! "Onbekend is onbemind en dat geldt voor heel wat meisjes als het over techniek en technologie gaat," zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "En dat is jammer, want typische vrouwelijke kwaliteiten als communicatie, precisie en teamwork zijn belangrijk. Daarom willen we technologie bij jonge meisjes promoten."