logo stemolympiade
Vlaamse Junior STEM Olympiade
blink uit in technologie
technology approved

Onze VIP's


Graag stellen we een aantal VIP's voor vanwege onze bedrijfspartners. Dit zijn jonge werknemers uit de technologie-sector die kunnen dienen als rolmodel. Lees hun verhaal, misschien kan het je stimuleren ... en kijk misschien hieronder naar de mogelijkheden van onze partner Technopolis.

Umicore Olen, Charles Stuyck

Process Engineer EOM , 24 jaar, Master in Energy van de KUL Leuven


Charles Stuyck van Umicore

Umicore en ik, dat is de kroniek van een aangekondigde job. Als ingenieur in opleiding volgde ik alle nieuwsberichten over het bedrijf. De actieve kennismaking? Die kwam er tijdens mijn tweede studie. Een project voor de Vlerick Management School opende de deuren van Umicore.

Twee maanden lang werkte ik aan een marktstudie over fotovoltaïsche cellen. Daarna kon ik meteen aan de slag als Management Trainee. Lang moest ik niet twijfelen: werken met ingenieurstoepassingen én verandering begeleiden, zo kwamen mijn beide opleidingen van pas!

Na een jaar werd ik Process Engineer. Hetzelfde, maar dan met meer verantwoordelijkheden. Daarom zit ik hier zo goed. Ik creëer verandering, maar verander ook zelf. Dankzij een gevarieerd takenpakket, waardevolle opleidingen en de vrijheid die ik krijg om mijn doelen te bereiken.

Umicore Hoboken, Toni Dierckx

Procescoördinator LEW, 30 jaar, Industrieel Ingenieur Chemie, Karel De Grote Hogeschool Antwerpen


Umicore

Als procescoördinator doe ik vandaag een pak verschillende dingen: opvolging van de projecten rond productiekwaliteit en veiligheid, materiaalbeheer, het productielabo en het heftruckpark beheren en bijspringen waar nodig binnen ELO Productie en Administratie.

Net die afwisseling vind ik erg leuk. Ook het feit dat je veel verantwoordelijkheid krijgt, spreekt me aan. Het voordeel is ook dat ik veel kan bijleren. Aan de ene kant on-the-job, en daarnaast krijg ik ook opleiding: dat geeft me voldoende perspectieven voor mijn loopbaan hier.

Ik weet dat er nog serieuze uitdagingen zijn, maar ik weet ook dat Umicore werkt aan de toekomst, en daar werk ik graag aan mee. We staan aan de top in recyclage en performance materials. En dat hebben we gemeen: we werken samen aan een betere wereld.

Bekaert, Carline Lemiegre

Coördinator Quality & Environment


Umicore

Ik startte bij Bekaert als labotechnicus in het elektrochemisch labo. Het was een boeiende uitdaging om met hoogtechnologische apparatuur, de producten van Bekaert te testen en voortdurend te verbeteren. Ik kreeg er de kans om initiatief te nemen en bij te leren. Zo mocht ik een opleiding op topniveau volgen in Groot-Brittannië!

Binnen Bekaert zijn er ook steeds carrièremogelijkheden, recent kon ik een nieuwe uitdaging aangaan als Coördinator Quality & Environment. De variatie in mijn job en de appreciatie die ik krijg geven mij voldoening en ik kan steeds rekenen op de hulp van toffe collega's wanneer nodig.




USG Innotiv, Lim Adriaenssens

Engineering consultant


Lim Adraenssens van USG Innotiv

Na zijn middelbare school, waar hij wetenschappen wiskunde 8 uur volgde, begon Lim aan de Artesis Hogeschool Antwerpen aan de opleiding Industrieel Ingenieur Elektromechanica. Het leren nog niet beu besloot hij een Master-na-Masteropleiding te volgen aan de Antwerp Management School, waar hij koos voor een master in management: Innovation and Entrepreneurship.

Waarom koos Lim na zijn middelbare school voor een ingenieursopleiding?

Die beslissing was niet meteen gemaakt, zo twijfelde hij eerst om productontwikkeling te volgen. Omdat dit iets té artistiek bleek te zijn en hij er van houdt de techniek achter de dingen te kennen, ging zijn voorkeur uit naar Ingenieur Elektromechanica.

Uitvinder worden:

Zijn fascinatie voor techniek zat er al van kinds af aan in. Spelen met Lego, K'NEX en dingen repareren. Zo is er bijvoorbeeld zijn oude Vespa waar hij geregeld aan sleutelt. Zijn droom waargemaakt: Lim is nu ingenieur, MacGyver of Tech-savvy, hoe je het maar noemen wil!

USG Innotiv, Soetkin Vinck

Engineering consultant


Soetkin Vinck van USG Innotiv

Soetkin Vinck is 23 jaar en heeft de keuze gemaakt om na haar middelbare opleiding, ASO Economie Moderne Talen, Professionele Bachelor Bouw te volgen. Eigenlijk wou ze zich inschrijven voor Architectuur aan Sint Lucas in Brussel maar door een speling van het lot is ze de verkeerde school binnen gelopen namelijk het Sint Lukas op 100 meter van de eigenlijke bestemming. Op deze manier is ze dus met de meer praktische richting Professionele Bachelor Bouw in contact gekomen.

Projecten zien groeien

Lang heeft ze niet getwijfeld tussen architectuur en bouw. Het praktische karakter van de richting bouw heeft de doorslag gegeven voor Soetkin. Daarbij kwam nog dat, als ze tewerk gesteld zou worden als werfleider, ze mee projecten kon opstarten, zien evolueren en afronden. Hierbij zou ze contact moeten houden met de arbeiders en dus zowel binnen als buiten moeten werken. Dit waren haar wensen in een later carrière en dus de geschikte keuze als studeerrichting.

Een afwisselende carrière

Na voltooiing van haar studies had ze geen moeite om werk te vinden in de bouwsector en heeft ze uiteindelijk gekozen voor USG Innotiv. Daar is ze nu bouwkundig consultant en gaat ze een afwisselende carrière tegemoet.

De Spoorwegen, Mieke

Industrieel Ingenieur Elektromecanica


Mieke van de Spoorwegen

Mieke is industrieel ingenieur in de centrale werkplaats Mechelen. Ze is er verantwoordelijk voor het centrale stockbeheer dat alle tractiewerkplaatsen en onderhoudsposten van artikelen voorziet. Mieke vertelt ons over haar dagelijkse werk en over haar carrière bij De Spoorwegen.

Mieke, je bent verantwoordelijk voor het centrale magazijn in Mechelen. Kan je ons uitleggen wat dat werk precies inhoudt?

Het centrale magazijn Mechelen heeft een stock van 80.000 wisselstukken. Samen met mijn 16 medewerkers ben ik verantwoordelijk voor het stockbeheer van de wisselstukken voor de treinen. We zorgen ervoor dat de voorraad onderdelen op peil blijft voor de onderhoudswerkplaatsen en we zorgen ook voor de stukken die onze eigen revisie- en moderniseringskettingen nodig hebben. We moeten goed communiceren met onze verschillende klanten om hun planning te kennen en om de juiste onderdelen te kunnen leveren op de juiste plaats. We beheren onze stock met SAP.

Welke kwaliteiten moet je hebben voor deze job?

Als industrieel ingenieur moet je een ploeg kunnen leiden, omdat je vaak een leidinggevende functie hebt. Je moet goed kunnen organiseren, flexibel zijn en soms stressbestendig.

Hoe zit het met de werksfeer ?

De sfeer bij de Groep is uistekend en er komen meer en meer jonge mensen bij ons werken. Er hangt een dynamische sfeer, ook al denkt de buitenwereld daar soms anders over. Het is nog altijd een mannenwereld, maar het is ook mijn wereld en ik voel me er thuis. Het is een goede job voor een vrouw: je kan je talenten ten volle inzetten en een carrière uitbouwen bij De Spoorwegen.

Wat zijn de voordelen van werken voor De Spoorwegen ?

Naast de werkzekerheid is het grootste voordeel dat je kan evolueren binnen je carrière en je kandidaat kan stellen voor andere functies binnen het bedrijf. Dat is in de privé-sector niet altijd het geval. Het salaris is natuurlijk ook aantrekkelijk. We genieten van verschillende voordelen, zoals een vrijkaart om binnen de Benelux gratis met de trein te reizen, eventueel samen met familie. We hebben ook een eigen hospitalisatieverzekering en De Spoorwegen heeft haar eigen mutualiteit. Voor elke jongere die aan z'n loopbaan begint, zijn deze voordelen echt wel interessant.

De Spoorwegen, Els

Eerste Technicus Gebouwen en Kunstwerken


Els van de spoorwegen

Els wou haar carrière een nieuwe wending geven en De Spoorwegen bood haar die kans. Ze werkt nu als Eerste Technicus Gebouwen en Kunstwerken bij De Spoorwegen... dat smaakt naar meer!

Els, kun je ons wat meer vertellen over je job?

Ik doe renovatiewerken in stationsgebouwen verspreid over Oost- en West-Vlaanderen. Dit houdt concreet in het opmaken van de ontwerpen zowel op technisch als architecturaal vlak, de nodige budgetten voorzien, schrijven van de bestekken, contacten leggen met de betrokken partijen, het uitwerken van de planning en de uiteindelijke opvolging der werken op het terrein. Het is bijzonder fijn om mijn projecten van A tot Z te kunnen opvolgen. Bovendien geeft het mij een mooie balans tussen bureau- en terreinwerk.

Waarom heb je voor een job bij De Spoorwegen gekozen?

Na het behalen van mijn universitair diploma heb ik eerst een tijdje in de privé-sector gewerkt. Maar met de slabakkende economische context in het achterhoofd en mijn intentie om meer ervaring op bouwtechnisch gebied te verwerven, schreef ik me in voor het examen van Eerste Technicus Gebouwen en Kunstwerken. Het feit dat mijn grootvader ook nog bij De Spoorwegen heeft gewerkt moedigde me aan. Ik slaagde voor het mondelinge en schriftelijke examen en ging aan de slag in oktober 2009. Eerst doorliep ik de zogenaamde 'stageperiode' waarin ik naast het uitvoeren van mijn job ook een interne opleiding kreeg. Deze interne opleiding bestond uit verschillende onderdelen zoals bouwmaterialen en -technieken, veiligheid, wetgeving m.b.t. overheidsopdrachten... Ik heb deze stageperiode met succes doorlopen en kwam zo vast in dienst als statutair werknemer. Met deze job heb ik al heel veel ervaring opgedaan en de ambitie is er om door te groeien.

Welke kwaliteiten moet je in huis hebben voor je job?

Het is belangrijk dat je technisch goed onderlegd bent en initiatief kan nemen. Daarnaast moet je heel communicatief zijn waarbij je enerzijds in staat bent om de nodige diplomatie aan de dag te leggen, maar anderzijds ook kordaat kan zeggen waar het op staat. Het aspect van de veiligheid is een rode draad in het ganse verhaal.

Wat zijn volgens jou de voordelen van je job bij De Spoorwegen?

Eerst en vooral de technische uitdagingen, de interne en externe opleidingen en het feit dat je hier carrièrekansen krijgt. Iemand die echt gedreven is en ambities koestert, krijgt hier mooie mogelijkheden. Constant bijleren en je professionele horizonten verleggen zijn hierin zeer belangrijk. Daarnaast zijn de verkeersvoordelen, de werkzekerheid en het mooie evenwicht tussen werk en privé goed meegenomen. Werken bij De Spoorwegen is kiezen voor een creatieve en diverse job binnen een bedrijf dat menselijke waarden hoog in het vaandel draagt.

technopolis

Het ideale bezoek aan Technopolis stel je zelf samen! E-rally? Check! Workshop? Check! Wetenschapsshow? Dubbel check!

Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, doet er alles aan om van elk klasbezoek een unieke ervaring te maken. In Technopolis® doe je immers nooit twee keer hetzelfde. We blijven ons aanbod vernieuwen, waardoor je bezoek gegarandeerd telkens een andere invulling krijgt. Je ideale bezoek aan Technopolis® stel je trouwens helemaal zelf samen met een aanvullende e-rally, workshop of wetenschapsshow! Een hele reeks nieuwe interactieve opstellingen staat voor je klaar! Heb je al eens een aap of een leeuw ontleed? In Technopolis® ontleed je sinds kort mensen en dieren alsof het dagelijkse kost is. Een effectballetje schieten, tegen de wind zeilen of aan een rolstoelrace deelnemen… doe je voortaan samen met nog een hele reeks sportieve uitdagingen in een mum van tijd in Technopolis® en je steekt er nog wat van op ook! Via meer dan 350 interactieve opstellingen en enkele haar rijzende demo’s ontdek je hoe wetenschap en technologie deel uitmaken van het dagelijkse leven.

Wist je dat Technopolis® voor iedere leeftijdsgroep een aanbod op maat voorziet? Speciaal voor leerlingen tussen 8 en 14 jaar die stilaan de eerste stappen richting een beroepskeuze zetten, is er Xplora. Via tot de verbeelding sprekende beroepen zoals tijgertandarts, snoepmaker of pretparkontwerper zetten we jongeren op een leuke manier aan het nadenken over hun toekomst.

Te veel thema’s om op één dag te verkennen? Via een e-rally, een elektronische route langsheen 15 interactieve opstellingen, verdiep je je helemaal in een thema naar keuze.

Zelf doen en experimenteren is steeds de boodschap. Dat geldt dubbel tijdens de workshops! In Technopolis® is niet meer nodig dan een doos Lego-blokjes om leerlingen van 8 tot 12 jaar absoluut in de ban van programmeren te krijgen. Vanaf 10 jaar al gaan ze als echte wetenschappers in spe aan de slag met hun eigen DNA, maken ze glibberwormen van polymeerketens en analyseren ze een stuk plastic in een spannende ontvoerzaak.

Je klasuitstap is echter pas compleet als je er ook een wetenschapsshow bij boekt. Voor leerlingen tot 12 jaar voert de goede wijze Sint en z’n helpers een spectaculaire show op om te laten zien dat je met speelgoed of snoep de leukste experimenten kan uitvoeren. Leerlingen die niet meer uitkijken naar de komst van de heilige pakjesman worden gegarandeerd van hun sokken geblazen tijdens de wetenschapsshow “HoeZitDat?!”. Tijdens deze verrassende show assisteren leerlingen bij proeven en nemen ze met elektronische stemkastjes deel aan een spannende quiz over wetenschap en techniek.

Wie echt met de klas eens de handen uit de mouwen wil steken, boekt dus snel een bezoek aan Technopolis®! Info en reservaties: www.technopolis.be - T 015 34 20 00 - info@technopolis.be