Vlaamse STEM olympiade
blink uit in technologie
technology approved
logo stemtornooi

Welke school realiseert het beste STEM-project?

In het verlengde van de Vlaamse STEM Olympiade, Technology approved, is er het STEM Tornooi. STEM-onderwijs staat o.a. voor onderzoekend leren, samenwerken, probleemoplossend handelen, innovatie, ontwikkelen van technologie, maatschappelijke relevantie, communiceren, competenties van de 21e eeuw, ontwerpen en realiseren. Wij stellen 2 uitdagingen/projecten voor die geschikt zijn voor leerlingen van de 1e graad secundair onderwijs met keuze STEM. Hierbij zullen we de projectvoorbereiding ter beschikking stellen. De beste uitgewerkte en gerealiseerde projecten, per school, mogen dan deelnemen op de finale van dit STEM Tornooi.

Deze finale vindt plaats op vrijdag 3 mei bij Technopolis Mechelen.

Het hele gebeuren begint om 10.30u en duurt tot 15.00u. Op het programma staat de projectvoorstelling, een unieke STEM-show en als klap op de vuurpijl de prijsuitreiking.

Projecten

De Brute Brug

Ontwerp een brug door enkel gebruik te maken van 3D geprinte PLA stukken met maximale afmetingen. Hoeveel kracht kan jullie brug verdragen?

de brute brug

De Dolle Doolhof

Ontwerp een robot die de uitgang van een doolhof zelfstandig kan vinden in een zo kort mogelijke tijd.

de dolle doolhof

Concept

De deelnemende scholen mogen zo veel als mogelijk één of beide projecten laten uitwerken door teams van vier (of minder) leerlingen uit de eerste graad. De school selecteert het beste STEM-project voor deze finale.

Jurycriteria

De jury bestaat uit mensen van het werkveld en het hoger onderwijs en gebruikt onderstaande criteria om te projecten te beoordelen, dit volgens het STEM-kader van het Vlaamse onderwijs

  1. Interactie en samengaan van de aparte S.T.E.M. componenten.
  2. Probleemoplossend leren via toepassen van STEM-concepten en -praktijken.
  3. Vaardig en creatief onderzoeken en ontwerpen.
  4. Denken en redeneren, modelleren en abstraheren.
  5. Strategisch gebruiken en ontwikkelen van technologie.
  6. Inzicht verwerven in de relevantie van STEM op zich en voor de maatschappij.
  7. Verwerven en interpreteren van informatie over en communiceren over STEM.
  8. Samenwerken in teamverband.
  9. Verwerven van 21ste-eeuwse competenties.
  10. Innovatie.

Prijsuitreiking

Ieder teamlid krijgt een passende naturaprijs. Aan de deelnemende school reiken we echte gouden, zilveren en bronzen trofeeën uit.

Inschrijven

Als deelnemende school mag je zo veel als mogelijk één of beide projecten laten uitwerken door teams van vier leerlingen. Schrijf snel in en laat het vermoedelijke aantal teams weten. De school selecteert het beste project dat aanwezig kan zijn op deze finale. Later volgt hierover nog meer informatie.

Inschrijven is gratis.

Timing

Op 7 januari 2019 laten we de gedetailleerde opgave weten, volgens de STEM-didactiek, met heel wat tips en STEM-raadgevingen. Zo heeft ieder team exact evenveel tijd om het project uit te werken. Op 29 maart 2019 laten we weten hoeveel teams er naar de finale mogen komen.

Info

Alle info op www.stemtornooi.be of via Rik Hostyn - rik.hostyn@vives.be - 0496/54 86 34

Stuurgroeppartners uit de sector en werkveld:

Stuurgroeppartners:

Vlaanderen:

Mediapartners:

Communicatiepartners:

Prijzenpartners en sponsors: