Technologie studeren?
Waarom?

Technologie kan de wereld redden! Er staan heel wat uitdagingen voor onze deur: denk maar aan de vergrijzing, het fileprobleem, de klimaatopwarming, het dreigende water- en voedseltekort,... Hierop kunnen we dankzij wetenschap en technologie oplossingen bedenken.
Niet alleen in België, maar in heel Europa zijn er heel wat technologische en wetenschappelijke knelpuntberoepen. Om onze hightech- economie draaiende te houden zijn deze beroepsprofielen broodnodig. Met een keuze voor een technologische studie, kies je dus niet alleen voor een boeiende job, maar meteen ook voor gegarandeerde werkgelegenheid.
Iets voor jou?
Het feit dat je aan deze STEM Olympiade deelneemt bewijst dat je toch al door technologie geboeid bent, en dat is al heel wat. Om aan een wetenschappelijke of technologische opleiding te beginnen, moet je geen tweede Einstein zijn.
Een gezonde interesse, de juiste motivatie en een stevige portie doorzettingsvermogen zijn belangrijker dan een IQ van 130 om het in deze studies te maken.
Het stereotype van de wereldvreemde nerd gaat trouwens helemaal niet op voor deze studies en beroepen. Niet alleen je technische kennis telt, maar ook je talenkennis, creativiteit en teamspirit zijn van belang in deze sector. Een job in de technologie zal je blijven uitdagen om steeds nieuwe dingen te leren, te bedenken en uit te werken, en dit in een zeer internationale context.
Girl power

Volgens Agoria, de Vlaamse koepel van technologiebedrijven, is slechts 13 % van de werknemers in de technologiesector een vrouw. Nochtans zijn meisjes minstens even geschikt als jongens om in deze sector één van de diverse beroepen uit te voeren. "Onbekend is onbemind en dat geldt voor heel wat meisjes als het over techniek en technologie gaat," zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. "Nochtans zijn typisch 'vrouwelijke' kwaliteiten zoals communicatie, precisie en teamwork heel belangrijk binnen de technologische sector."
Studiekeuze technologie
Meer weten?
Een handig overzicht van wetenschappelijke en technologische studierichtingen en beroepen vind je bij: www.onderwijskiezer.be/stem. Op www.onderwijskiezer.be staan tests die je helpen om je interesses, motivaties en studiemethode te achterhalen. Op basis van de resultaten van deze tests, beveelt de website je een resem studies aan.
De brochure 'Wat na het secundair onderwijs' geeft je een overzicht van alle verschillende mogelijkheden om verder te gaan na het secundair onderwijs. www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/wat-na-het-secundair-onderwijs-najaar-2013
De VDAB publiceert elk jaar een knelpuntberoepenlijst en een studie rond de knelpuntberoepen, zie www.vdab.be/trends/vacatureanalyse.shtml
Het hogeronderwijsregister www.hogeronderwijsregister.be geeft een volledig overzicht van het erkende hoger onderwijs in Vlaanderen.
